Home Național Autoritatile lupta cu mafia pietelor!

Autoritatile lupta cu mafia pietelor!

4 min read
0
0
90

piata-agroalimentara

Un document legislativ aprobat de Camera Deputatilor stabileste cresterea suprafetelor destinate producătorilor agricoli în pietelor agroalimentare la minimum 40 la sută. Totodată certificatele de producător ale persoanelor fizice vor fi înlocuite cu atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor proprii în pieţele agroalimentare.

Potrivit noilor reglemntări Atestatul reprezintă documentul care confirmă calitatea de producător agricol persoanei fizice care desfăşoară o activitate economică în sectorul agricol. De cealaltă parte, carnetul de vânzare a produselor reprezintă documentul utilizat de persoana fizică deţinătoare a atestatului de producător, precum şi de soţul/soţia, rude/afini de gradul I, după caz, pentru exercitarea comerţului cu ridicata sau cu amănuntul al produselor agricole obţinute în ferma sau gospodăria proprie.
De unde se vor obtine noile documente?

Ambele documente se emit de către primării, la solicitarea producătorilor agricoli persoane fizice care doresc să-şi valorifice excedentul de produse obţinute în propria grădină sau livadă. Atestatul de producător se eliberează cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale, patronale ori sindicale din agricultură, constituite conform legii. Valabilitatea atestatului este de un an calendaristic şi acesta se vizează semestrial, de către primarul localităţii. Într-un comunicat de presă emis de Ministerul Agriculturii se spune: ”„Carnetul înlocuieşte actualele borderouri de achiziţie, a căror utilizare reprezintă, în momentul de faţă, un canal semnificativ de evaziune fiscală. În acest fel, se creează premise pentru ca producţia realizată de micii fermieri să fie valorificată în condiţii civilizate, să asigure atât venituri corecte pentru producători, cât şi informaţii complete asupra provenienţei mărfurilor şi preţuri corecte la consumatorul final”.

Noile reglementări au fost emise cu scopul de a reduce numărul celor care doar intermediază si speculează piata de legume-fructe. Se stie foarte bine că există o mafie a celor care cumpără legume şi fructe din zonele unde se produc – la un pret ridicol – pentru a fi revândute la oraş, de trei sau patru ori mai scump!
Oficial în cele nouă pieţe agroalimentare din Ploieşti, tarabele deţinute de producătorii individuali ocupă, în prezent, peste 30 la sută din spaţiile respective.

Load More Related Articles
Load More By Redactor
Load More In Național

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also

FC Petrolul isi vinde unul dintre cei mai buni jucatori

Dupa cum bine se anticipa, FC Petrolul isi va vinde o parte din titulari pentru a putea tr…