Home Social Cunoscutul matematician român, Dimitrie Pompeiu, cetățean de onoare al Municipiului Ploiești

Cunoscutul matematician român, Dimitrie Pompeiu, cetățean de onoare al Municipiului Ploiești

4 min read
0
0
77

Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Biblioteca Județeană „N. Iorga” și Filiala Prahova a Societății de Științe Matematice organizează marți, 7 octombrie, sesiunea omagială dedicată marelui matematician român, Dimitrie Pompeiu ( 1873 – 1954 ) cu ocazia conferirii, post-mortem, a titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Ploiești. Acțiunea are loc în sala de lectură a Bibliotecii Județene „N. Iorga” Prahova, începând cu ora 11:30, cuprinzând și o prelegeresusținută de conf. univ. dr. Alexandru Popa. Membru al Academiei de Științe din România, Dimitrie Pompeiu a funcționat ca institutor și la Ploiești, având o excepțională contribuție în domeniul științelor matematice, precum și o remarcabilă carieră didactică.

Dimitrie Pompeiu a urmat şcoala primară şi gimnaziul în Dorohoi şi apoi Școala Normală la Bucureşti.

În perioada 1893-1898 a funcţionat ca institutor la Galaţi şi apoi la Ploieşti. În 1898 pleacă la Paris, unde îşi termină studiile secundare şi se înscrie la universitate, devenind licenţiat în matematici. În anul 1905 şi-a susţinut teza de doctorat: Sur la continuité des fonctions de variables complexes, sub conducerea lui Henri Poincaré. În toamna aceluiaşi an ocupă un post de conferenţiar la Catedra de Calcul Diferenţial şi Integral a Facultăţii de Ştiinţe din Iaşi, iar din 1907 este profesor la Universitatea din Iaşi. În 1912 se transferă la Bucureşti, ca succesor al lui Spiru Haret, iar din 1930 ca profesor de teoria funcţiilor, după pensionarea lui David Emmanuel.

În 1934 este ales membru al Academiei Române.A adus numeroase contribuţii în domeniul analizei matematice, teoriei funcţiilor de o variabilă complexă, mecanicii raţionale s.a.

Într-o lucrare publicată în anul 1929 – lucrare citată în peste 1000 de articole – Pompeiu demonstrează că dacă integrala dublă a unei funcţii continue în plan este nulă pe orice pătrat de latură dată, atunci funcţia este nulă. Aceasta a generat una dintre cele mai interesante probleme ale analizei matematice, cunoscută ca “conjectura lui Pompeiu”.

Lucrările lui D. Pompeiu (peste 150 de articole publicate) au atras atenţia lumii matemati- ce fiind  în mai multe rânduri profesor invitat la Universităţile din Paris şi Poitiers şi ales ca preşedinte la mai multe congrese internaţionale de matematică.

Load More Related Articles
Load More By Redactor
Load More In Social

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also

FC Petrolul isi vinde unul dintre cei mai buni jucatori

Dupa cum bine se anticipa, FC Petrolul isi va vinde o parte din titulari pentru a putea tr…