Home Politică Melescanu: “Basescu a incalcat legea SIE”

Melescanu: “Basescu a incalcat legea SIE”

5 min read
0
0
47

Fostul director al Serviciului de Informații Externe (SIE) Teodor Meleșcanu, candidat independent la alegerile prezidențiale, a declarat, că președintele Traian Băsescu a încălcat Legea 1/1998 privind organizarea și funcționarea SIE prin afirmațiile sale referitoare la faptul că premierul Victor Ponta ar fi ofițer acoperit.

El a precizat că această lege prevede, la articolul 10, că sursele de informare, metodele și mijloacele de muncă nu pot fi dezvăluite față de nimeni și în nicio împrejurare.

“Traian Băsescu e primul președinte din 1989 până azi care a solicitat serviciilor de informații liste cu ofițerii acoperiți. La ce i-au folosit, ați văzut aseară”, a spus Meleșcanu, în cadrul unei conferințe de presă.

Întrebat dacă președintele Traian Băsescu a încălcat cumva și Constituția prin afirmațiile sale, Meleșcanu a afirmat că nu este în poziția de a face o discuție constituțională, acesta fiind rolul Curții Constituționale. “Din punctul meu de vedere, dispozițiile legii sunt destul de clare”, a adăugat Teodor Meleșcanu.

Totodată, întrebat referitor la sancțiunile pe care Băsescu le-ar risca dacă ar fi găsit vinovat de încălcarea legii, Meleșcanu a precizat că este vorba de “sancțiunile legale” și că acestea “nu sunt prevăzute de lege”.

El a mai spus că nu va lua vreo măsură legală față de declarațiile șefului statului, dar a afirmat că există, însă, o chestiune care ridică probleme.

“Singura chestiune care ridică unele probleme și care va trebui să fie soluționată legal este că președintele s-a referit la faptul că are copii după documentele transmise de SIE, ceea ce potrivit legilor în vigoare este interzis”, a punctat Meleșcanu.

Acesta a mai spus, întrebat dacă este de părere că Traian Băsescu ar trebui să-și dea demisia, că nu vede sensul unui asemenea demers.

Pe de altă parte, Meleșcanu a confirmat faptul că președintele a venit la sediul SIE pentru a discuta cu conducerea serviciului.

“Președintele a venit la sediul serviciului și a cerut să aibă o discuție cu toți membrii Biroului Executiv al serviciului, la care am participat și eu și toți ceilalți directori adjuncți. (…) Și-a exprimat și și-a argumentat poziția că trebuie să aibă acces la toate informațiile. Răspunsul nostru a fost că absolut la toate informațiile are acces. Potrivit principiului ‘need to know’, nevoia de a cunoaște, toate informațiile care îi servesc președintelui pentru îndeplinirea cu succes a atribuțiilor sale, președintele are acces deplin. În legătură cu surse, cu modalități, asta e bucătăria noastră”, a spus Teodor Meleșcanu.

Load More Related Articles
Load More By Redactor
Load More In Politică

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also

FC Petrolul isi vinde unul dintre cei mai buni jucatori

Dupa cum bine se anticipa, FC Petrolul isi va vinde o parte din titulari pentru a putea tr…