Home Editorial Voturi pentru Ponta, voturi pentru Iohannis

Voturi pentru Ponta, voturi pentru Iohannis

4 min read
0
0
225

Aparent identice dar diferite chiar şi la cei care susţin acelaşi om, deoarece izvorăsc din milioane de gânduri, voturile politice pornite din calcule financiare sau romantice, din agerimea minţii sau indiferenţă ajung să fie periodic, Everestul implicării sociale pe care orice politician îl şi vede cucerit. Este micuţa, dar vinovata, în cele din urmă, naivitate a competitorilor, pe care la sfârşit comentatorii şi alegătorii o vor devoala. Bineînţeles, poporul are dreptul să greşească sau să aibă dreptate. Votul, astăzi devenit banal după lupte seculare, de multe ori misterios pentru poporul însuşi, ajunge să fie discutat şi discutabil, abordat de elite, venerat şi ignorat deopotrivă. Probabil, cândva, odată cu introducerea votului electronic, vom deveni melancolici la gândul rudimentarei ştampile ori amintindu-ne de faimoasele liste suplimentare sau bătăliile, la propriu, cu jandarmii europeni de aiurea, ce emancipare!, pentru dreptul de a vota. Noutatea absolută a acestui motiv de confruntare urbană face să ne arogăm dreptul de autor pentru încă o inovaţie însufleţită româneşte. Ca niciodată, însă, pentru hatârul alegătorului,doi miniştri de externe, unul pe săptămână, au demisionat. Prea devreme sau prea târziu, numai Dumnezeu ştie. Noi, poporul, bine c-am scăpat de ei.
N-am fost niciodată foarte atent la repertoriul haotic al preocupărilor insolite ale naţiei, dar sunt familiarizat cu ineditul temelor: democraţia originală, cel mai scump kilometru de autostradă care nu se construieşte, mereu nepregătiţi pentru iarnă, mereu n-are cum să se întâmple la noi, pentru că nicăieri nu se întâmplă şi, totuşi, la noi se întâmplă.
Îmi aduc aminte că prin 1990 atribuiam votului care se împotrivea idealurilor Pieţei Universităţii, atrofierea democraţiei. În acel entuziasm sau în acel romantism civic, concentrate şi limitate de un singur vot/ o singură persoană, am văzut apoi cu claritate semnul unor posibile erezii care au desfigurat dintotdeauna lumea.
De aceea, democraţia este o invenţie prin care oamenii rămân tovarăşi în ciuda ideilor de răzbunare morbidă: prin vot, a cărui subtilitate decurge din caracterul univoc al acestui drept câştigat, din tendinţa acestui act civic de a aşeza lucrurile, din dorinţa omului care votează de a ieşi din anonimat. Astfel, folosindu-ne de această metodă categorică, orice ambiţie a domnului Ponta poate fi evaluată şi orice greşeală a domnului Iohannis poate fi corectată. Sau pedepsită. Emil DONICI

Load More Related Articles
Load More By Redactor
  • Cum se poate ca răul să devină ceva bun?

    Mai întâi, ce este răul? Înainte de a da un răspuns trebuie spus că, până acum, nimeni nu …
  • Echilibru, fără ezitare

    Echilibru. Nu suntem nici ai lui Ionescu, nici ai lui Badescu, nici ai lui Anastase. Minut…
Load More In Editorial

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also

FC Petrolul isi vinde unul dintre cei mai buni jucatori

Dupa cum bine se anticipa, FC Petrolul isi va vinde o parte din titulari pentru a putea tr…