Home Extern “Libertate, fără a insulta credinta altora!”

“Libertate, fără a insulta credinta altora!”

4 min read
0
0
53

Libertatea de exprimare nu îndreptățește ‘insultarea’ credinței altora, a estimat joi Papa Francisc, adăugând că ‘a ucide în numele lui Dumnezeu este o aberație’, relatează AFP.

‘Nu putem provoca, nu putem insulta credința celorlalți, nu o putem lua în derâdere’, a spus Suveranul Pontif, în avionul care l-a condus de la Colombo la Manila.

Libertatea de exprimare trebuie ‘să se exercite fără a jigni’, a mai afirmat Sfântul Părinte, care a fost întrebat, într-o conferință de presă, despre libertatea de exprimare a caricaturiștilor împotriva religiilor, după recentul atentat jihadist de la Paris contra săptămânalului satiric Charlie Hebdo, care s-a soldat cu 12 morți.

Charlie Hebdo a publicat caricaturi la adresa islamului, dar și împotriva creștinismului și a papilor.

‘Fiecare are nu numai libertatea, dreptul, ci și obligația de a spune ce gândește spre binele comun. Este legitimă folosirea acestei libertăți, dar fără a ofensa’, a subliniat Papa Francisc, pledând pentru exprimarea adevărului, mai ales în politică.

Este adevărat că ‘nu se poate reacționa violent’, dar ‘dacă un mare prieten o ponegrește pe mama mea, se poate aștepta la un pumn’, a mai spus papa.

‘Sunt atâția oameni care ponegresc celelalte religii, le iau în derâdere, bagatelizează religia celorlalți: aceștia sunt oameni care provoacă’, a argumentat Suveranul Pontif.

Papa Francisc a condamnat totodată omorurile comise în numele religiei. ‘Nu se poate jigni, porni război ori ucide în numele propriei religii, în numele lui Dumnezeu!’, a evidențiat acesta.

‘Ceea ce se întâmplă în prezent (cu atentatele islamiste) ne miră, dar să ne gândim la Biserica noastră, câte războaie religioase am avut, să ne gândim la Noaptea Sfântului Bartolomeu (masacru declanșat de catolici împotriva protestanților din Franța, în 1572). Și noi am fost păcătoși’, a adăugat Sfântul Părinte.

Suveranul Pontif condamnase în repetate rânduri și în cei mai fermi termeni atentatele de săptămâna trecută de la Paris, care au ucis 17 persoane. (D.O.)

Load More Related Articles
Load More By Redactor
Load More In Extern

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also

FC Petrolul isi vinde unul dintre cei mai buni jucatori

Dupa cum bine se anticipa, FC Petrolul isi va vinde o parte din titulari pentru a putea tr…