Home Local Salvați mănăstirea Zamfira!

Salvați mănăstirea Zamfira!

3 min read
0
0
243

Muzeul Județean de Artă Prahova Ion Ionescu-Quintus face un apel pentru salvarea unui monument istoric din Prahova: Mănăstirea Zamfira. Această biserică, pictată de Nicolae Grigorescu în jurul vârstei de 19 ani, se află într-o avansată stare de degradare. Pe adresa redacției am primit un comunicat de presă care prezintă istoria acestui locaș și starea în care se află.
Infiltrațiile din zona turlei au condus la afectarea unei părți a picturii datorate celui mai mare pictor român, punând în pericol întreaga construcție. În interiorul bisericii, o zonă circulară de aproape doi metri înălțime este măcinată de atacul agresiv al igrasiei, care se întinde cu repeziciune. De asemenea, superba catapeteasmă pictată de Nicolae Grigorescu s-a degradat la rândul ei, necesitând ample lucrări de restaurare.
Mănăstirea Zamfira este situată în lunca râului Teleajen, pe șoseaua paralelă cu Drumul Național 1A, la aproximativ 15 kilometri de Municipiul Ploiești. Din punct de vedere administrativ-teritorial, mănăstirea se află pe raza comunei Lipănești, în imediata apropiere a satului Zamfira. Pictura bisericii celei mari din cadrul Mănăstirii Zamfira a fost făcută, între anii 1856 și 1857, de către pictorul Nicolae Grigorescu, care avea pe atunci în jur de 18-19 ani.
În acest context, Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, care are în organizarea lui și Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu” de la Câmpina și care s-a dedicat punerii în valoare a operei celui mai important pictor român, face un apel către toți factorii responsabili (guvernamentali, administrativi, ecleziastici etc.) pentru salvarea acestui important monument istoric de clasă A (de valoare națională și internațională), aflat la poziția PH-II-a-A-16860 pe Lista Monumentelor Istorice. (T.S.)

Load More Related Articles
Load More By Redactor
Load More In Local

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Check Also

FC Petrolul isi vinde unul dintre cei mai buni jucatori

Dupa cum bine se anticipa, FC Petrolul isi va vinde o parte din titulari pentru a putea tr…